Pardubice 2018

Verslag : Delegatie van VAC Beveren Leie in Pardubice.

Na de sportverkiezing van Waregem, kwam Jo Neyrinck met de vraag of wij (na 2009) met onze club weer bereid waren om naar Pardubice te gaan. Het antwoordt was natuurlijk, ja! Al vlug vonden we 6 lopers bereidt om de 21km te lopen en ook de lange verplaatsing te doen.

Jurgen en Vital bij de mannen, Veerle, Fabienne, Katrien en Hilde bij de dames. Voorzitter Sammy ging mee als begeleider. Van het Stadsbestuur uit, ging Jo mee en Henri Destoop was onze chauffeur.

Er werd een whats app groep opgericht om af te spreken en elkaar te motiveren.

Vrijdag 13 april:

Op de dag van vertrek, lazen we dat onze Schepenen Jo forfait moest geven door ziekte. We vonden dit allen natuurlijk spijtig dat hij er niet bij kon zijn.

Henri werd dan maar gebombardeerd als begeleider-chauffeur.

Hij deed dit goed tijdens de heen reis, zo toonde hij ons de wolken fabriek in Duitsland. En vertelde nog leuke anekdotes.

Door enkele grote files kwamen we maar laat aan in Pardubice. Daardoor moesten we rechtstreeks naar het stadshuis gaan. We werden er ontvangen door Thomas ( iemand van de stadsdienst van Pardubice) waar we een lekker buffetmaaltijd kregen aangeboden.

Na het inchecken in ons hotel wilden we na de lange rit nog even onze benen strekken met een wandeling naar het stadscentrum en 1 drankje.

Zaterdag 14 april

Na een stevig ontbijt nam Henri ons mee naar de renbaan van Pardubice.

Daar moesten we met bewondering kijken naar het indrukwekkende parcours.

Wij die dachten dat Waregem groots was. Daarna hadden we nog even tijd om te shoppen of al eens te kijken naar de andere wedstrijden. De steprace kreeg onze grootste bewondering. Maar we hadden niet veel tijd om er lang van te genieten want we moesten ons klaar maken voor onze wedstrijd.

Aan de startplaats wees de thermometer 23°c in de schaduw aan, veel te warm om 21km te lopen. Sammy ging zich dan ook strategisch opstellen dat hij ze + om de 5km zag om te bevoorraden. Jurgen had beloofd dat hij de 15jarige Vital op sleeptouw ging nemen. Veerle en Fabienne gingen voor hun eigen tijd en Katrien en Hilde liepen samen om goed aan te komen. De mannen hadden een tijd van 1u30 voorzien en na 10km kwamen ze net er iets onder door. Veerle En Fabienne kwamen na halfweg ook in een mooie tussentijd door. Bij Hilde was het iets anders toen ik riep dat ze aan 10km zaten. Dacht zij al even (15min) dat ze de 10km gepasseerd waren. Maar Katrien nam ze geswingd mee. Aan km 16 kwam iedereen nog steeds in een mooie tijd door. Maar dan sloeg de warmte in de laatste 5km gemeen toe. De mannen haalden net hun doel niet ( de laatste km duurde te lang)

  1. Vital Aelbrecht in 1u30m02
  2. Jurgen Soetaert 1u30m03

Veerle smeekte ook naar het einde.

  1. Veerle Vergote 1u55m25

Fabienne kwam al strompelend over de meet (wegens laatste bevoorrading overgeslaan)

  1. Fabienne Cloet 2u03m55 (eerste 21km ooit)

En onze laatste 2 dames kwamen tevreden over de eindmeet.

  1. Katrien Deconinck 2u06m54
  2. Hilde Deslee 2u06m55

Na de nodige liters water en enkele Stella’s en een stukje eten was iedereen weer op krachten om naar het hotel te gaan om ons op te gaan maken voor het diner.

We werden bij de burgemeester verwacht op een boottrip langs de Pardubice ’s oevers. Er was zelfs niet voorziene animatie op de oevers: m.o.a een mini metal concert voor 50man. Na het glas geklonken te hebben met bohemiens sec samen met de burgemeester en organisator mochten we in het benedendek lekkere Schnitzel eten. Daarna kregen we uit handen van de burgemeester en zijn vrouw enkele souvenirs van Pardubice. Henri deed hetzelfde uit naam van Stad Waregem. Wij met onze club overhandigden een mandje Belgische bieren aan de organisator.

De Zweedse delegatie gaf ons ook nog een zakje met toffe aandenkens aan hun stad Skellefteä en nodigde ons uit om ook eens naar daar te lopen. (We houden dit in beraad wat mogelijk is). Wij hadden echter nu niks mee, maar beloofden hun op zondagmorgen een lekkere fles cava (in onze blauwe clubkleuren)

Na afscheid genomen te hebben van iedereen op de boot gingen we nog eens proeven van het nachtleven te Pardubice.

Met Henri hadden we weeral de perfecte gids mee. We bezochten 2 hippe bars waar we onze beentjes nog wat konden losgooien. En dat in een stad waar er zogezegd niks te beleven valt! (Jo’s woorden)

Zondag 15 april

We hadden afgesproken om Praag eens te gaan bezoeken, dus na het ontbijt stapten we richting Station.

We lieten ons hier ook begeleiden door Henri die Praag ook goed kende.

Na een terrasje en een klein beetje shoppen bracht Henri ons naar een prachtige boot waar we weer lekker konden eten. Daarna gingen we het oude deel van Praag bezoeken met de Kathedraal en het kasteel.

Na een wandeltocht van om en bij de 20km gingen we weer richting Pardubice waar we nog een laatste avondmaal hadden met de mensen van de stadsdienst.

De Zweedse delegatie was er ook en er werd nog wat verder verbroedert met hun en de mensen uit Pardubice. Het werd een gezellige avond en leerden nog wat bij van de Tsjechische tradities. We sloten de avond af in de Ché, nadat we Henri richting hotelkamer uitzwaaienden. Want hij moest fris zijn voor de terugreis.

Maandag 16 april

Om 6u stonden we allemaal beneden om te vertrekken, behalve Henri.

Hij kwam naar beneden gestormd om te zeggen dat hij de sleutel niet meer vond, wij vonden het een goede grap tot we zagen dat het menens was.

Gelukkig na nog eens een grondige controle vond hij de sleutels terug in zijn toiletzak. Vermoeid maar met een rugzak toffe herinneringen en leuke verhalen konden we weer naar huis keren.

In Waregem stond onze herrezen Schepenen Jo ons op te wachten.

Nadat we hem nog eens uitvoerig bedankten voor deze leuke uitnodiging bracht hij ons allen naar huis.

Ook willen wij bij deze, de Burgemeester en het schepencollege bedanken voor dit geslaagd weekend. En we mogen stellen dat we Waregem met trots vertegenwoordigd hebben.

Merci.

Namens de VAC Beveren Leie delegatie

Declerck Sammy

Voorzitter Vrije Atletiek Club Beveren Leie.

Foto’s in bijlage